50 kroner mynt

Av | mai 28, 2023

I Norge har vi mynter i valørene 1, 5, 10 og 20 kroner, samt enkelte spesialmynter. Men hva med 50 kroner mynten?

Det er faktisk en mynt i valøren 50 kroner, den ble introdusert i 2012 og er dermed en relativt ny tilskudd til Norges myntsystem.

Mynten er laget av nordisk gull og har en vekt på 15,5 gram, med en diameter på 29 millimeter. På forsiden av mynten er det et portrett av Kong Harald V med teksten «Harald V Norges Konge» rundt. På baksiden av mynten er det et motiv av det norske riksvåpenet med teksten «Norge» over.

Hva er så hensikten med å ha en så stor valør i myntsystemet vårt? Vel, hovedårsaken er at mynten primært er ment som en gave- eller minnemynt, og ikke for vanlig bruk. Mynten er en del av Norges Banks samlermyntprogram, der de jevnlig utgir spesialmynter og minnemynter til ulike anledninger.

Det er verdt å merke seg at selv om mynten har en pålydende verdi på 50 kroner, så vil den nok ha en høyere samleverdi etter hvert som årene går. Dette betyr også at den kan være en god gaveidé til de som samler på mynter eller er interesserte i norsk historie og kultur.

I tillegg til selve 50 kroner mynten finnes det også en spesialversjon av mynten som ble lansert i 2014. Denne versjonen er laget av 92,5% sølv og har et opplag på kun 20 000 eksemplarer.

Så, selv om 50 kroner mynten ikke er en mynt som vi bruker til vanlig, så er den likevel en viktig del av Norges Banks samlermyntprogram og kan være en interessant investering for de som samler på mynter eller er interesserte i norsk kultur og historie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *