aes mynt i gamla rom

Av | mai 17, 2023

I det gamla Rom var myntsystemet avgörande för handel och økonomi. En av de mest kända mynttyperna i det romerska myntsystemet var Aes-mynten, som var tillverkade av brons.

Aes-mynten var en viktig del av Romarrikets myntsystem från tidigt i romerska republiken fram till kejsartiden. De var tillverkade av en bronslegering som bestod av koppar, tenn och andra metaller och hade vanligtvis en diameter på ca 20-30 mm och en vikt på ca 25-30 gram.

Aes-mynten var vanliga i det dagliga livet i det gamla Rom och användes ofta för att köpa varor och tjänster. Mynten hade olika värde beroende på deras storlek och vikt, och en person kunde använda flera mynt för att köpa större eller dyrare föremål.

En av de mest kända aes-mynten var Sestertius, som var värd två och en halv as. Denna mynttyp var vanligt förekommande under kejsartiden, och bilder av de kejserliga kejsarna eller andra romerska figurer pryder ofta mynten.

Aes-mynten tillverkades från början genom att slagga brons på en ambolt, men senare använde romarna myntpressar för att tillverka mynten snabbare och mer effektivt.

Under slutet av republiken och början av kejsardömet började Romarförfallet ta fart, och Aes-mynten började förlora sin betydelse för handeln. Deras värde sjönk även i takt med att romarrikets ekonomi försämrades.

Idag är aes-mynten en populär samlarobjekt bland myntsamlare och numismatiker, och det finns ett stort utbud av aes-mynt att köpa från den romerska tiden. Dessa mynt ger oss en unik inblick i det gamla Roms ekonomi och handel, och är en viktig del av romersk historia.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *