amerikanska mynt dime

Av | mai 28, 2023

Dime är ett mynt som används i USA och är värt tio cent. Det är det minsta av de vanliga mynten som används i Amerikas Förenta Stater och präglas huvudsakligen av en bild av presidenten Franklin D. Roosevelt på framsidan.

Dime myntet är tillverkat av en legering av koppar och nickel, vilket är tåligt och motståndskraftigt mot slitage. Dess storlek är cirka 17,9 millimeter i diameter och 1,35 millimeter i tjocklek. Med sin mindre storlek har dimes varit mycket bekvämt att bära i fickor och plånböcker, och dess värde har varit praktiskt för små inköp, som till exempel en burk med läsk eller en snack.

Historiskt sett präglades dimes första gången år 1796, på order av USA:s dåvarande president George Washington. Det första dime-myntet visade en bild av Liberty på framsidan och en örn på baksidan. Under åren genomgick dimes många förändringar; Liberty-bilden ersattes av Roosevelt år 1946, och det har skapat en av de mest ikoniska mynten som används idag.

På baksidan av dimes finns en bild av en eld villa, som representerar frihet och independens. Ovanför elden finns texten «e pluribus unum», som betyder «av många, en». Detta är USA:s mottot och påminner människor om vikten av enighet och gemenskap.

I motsats till några andra mynt som används i USA, är dimes relativt sällsynta när det gäller felaktigt tagna mynt. Detta beror på att de har en jämn kant runt omkretsen, vilket gör det svårare för myntmaskiner att felaktigt ta dem. Därför kan du känna dig trygg när du får dimes tillbaka som växel, eftersom det är osannolikt att de är defekta.

Dime-myntet är en symbol för USA:s ekonomiska system och är en av de mest använda mynten i landet. Det representerar också vikten av små inköp och små besparingar, som kan lägga upp över tiden. Så, nästa gång du får dimes tillbaka som växel, kan du minnas dess historia och betydelse och uppskatta det på ett helt nytt sätt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *