Bogdan Stambuliu – Intervju om numismatikk

Av | februar 26, 2023

MR. Bogdan Stambuliu, hva er numismatikk og numismatiker?

Numismatikk er den vitenskapelige analysen og studien av penger og bruken som folk har brukt penger til gjennom historien. Når myntsamlere bruker ordet numismatikk, betyr de vanligvis studiet av mynter spesielt. En bredere og mer korrekt definisjon inkluderer studier og innsamling av alle pengerelaterte gjenstander som sedler, tokens, medaljer, bullion runder, etc. Ordet kommer fra det greske ordet nomisma, som betyr penger. Denne vitenskapen har utviklet seg på 1300-tallet og er i dag en utbredt hobby, som også inkluderer innsamling og studier av sedler og mynter. En av de første systematiske numismatikere var den franske renessansehumanisten Guillaume Bude.

En person som vier sitt profesjonelle liv til studiet av mynter kalles en numismatiker. Blant myntsamlere er begrepet numismatiker brukes til å bety alle som er virkelig seriøse med myntinnsamlingen deres, eller som graderer, katalogiserer eller selger mynter for å leve. Jeg vet ikke om du vet men Numismatiker er også tittelen på det månedlige tidsskriftet utgitt av American Numismatic Association.

Geoffrey Cope sa det en gang «Kunst i form av mynter er ikke bare det vi studerer, men følelsen når vi holder et stykke historie«. Gjennom historien har penger i seg selv blitt tjent til å være et knapt gode, selv om det ikke trenger å være det. Mange gjenstander har blitt brukt som penger, fra naturlig knappe edle metaller og cowry-skjell gjennom sigaretter til helt kunstige penger, kalt fiat-penger, for eksempel sedler. Mange komplementære valutaer bruker tid som en måleenhet, ved å bruke gjensidig kredittregnskap som holder pengebalansen intakt. Moderne penger (og de fleste eldgamle penger også) er i hovedsak et symbol – en abstraksjon. Papirvaluta er kanskje den vanligste typen fysiske penger i dag. Imidlertid beholder varer som gull eller sølv mange av pengenes essensielle egenskaper.

Når begynte du å samle på numismatikk?

Jeg begynte å samle på mynter siden jeg var liten gutt, og jeg fikk en gammel rusten mynt av bestefaren min. Dette var bare en liten stimulans, etter det endret alt seg.

MR. Bogdan Stambuliu, wsom er mest interessant mynt du har samlet gjennom tiden?

Jeg har samlet mange mynter over tid, og jeg kan si at alle er like interessante. I dag vil jeg gjerne snakke om stangen til kong Carol I. Gullmynten kunngjorde ønsket om uavhengighet til Romania. I 1868 testet Carol I reaksjonen til stormaktene om prosjektene hans i Romania, med en mynt som bar ansiktet hans. Inskripsjonen rundt bildet – «Carol I Domnulu Romaniloru» – var en modig gest, gitt at Østerrike-Ungarn styrte Transylvania og osmanske territorier som ble forent av Alexandru Ioan Cuza. De anti-ottomanske bevegelsene til Carol ble gjort i påvente av gode tider.

Utgitt i bare 100 eller 200 eksemplarer, ble stangen til Carol I (6,45 g, gull 90%, kobber 10%) aldri sirkulert, men osmanerne sendte den til smelteverk. Men mynter som har unnsluppet denne historiske deponeringen er nå et mål for mange samlere i hele verden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *