brasilianskt mynt

Av | september 7, 2023

Brasiliansk mynt: En fargerik historie

Brasil, det femte største landet i verden, er kjent for sin fargerike kultur, pulserende musikk, fantastiske natur og ikke minst sin unike valuta. Brasiliansk mynt har en spennende historie som forteller mye om landets økonomiske og kulturelle utvikling.

I dag bruker Brasil den brasilianske realen (BRL) som sin offisielle valuta. Realen ble introdusert i 1994 som et ledd i landets økonomiske stabiliseringsprogram, etter flere tiår med hyperinflasjon og økonomisk ustabilitet. Den erstattet den eldre valutaen, cruzeiro real, i en ombytting på 1:1-forholdet.

Realen er delt inn i 100 centavos og finnes i mynter med verdier på 1, 5, 10, 25 og 50 centavos, samt 1 real. Disse myntene er preget av forskjellige kulturelle og historiske symboler som representerer Brasil. For eksempel viser mynten på 1 centavo en av de mest populære fuglene i Brasil – sabialilas, mens mynten på 1 real har bildet av Jacui-fossen, som er en av landets vakreste fosser.

Men før realen var det flere andre typer mynter og valutaer som ble brukt i Brasil. Fra kolonitiden brukte landet portugisiske reales sølvmynter som handlet over hele det portugisiske imperiet. Disse myntene kjennetegnes av kongens portrett og portugisiske emblem på forsiden, og kors og våpenskjold på baksiden.

Etter uavhengigheten fra Portugal i 1822, begynte Brasils nye keiserdom å prege sin egen valuta. Mynter av gull, sølv og kobber ble introdusert, med keiserens portrett som var den fremtredende funksjonen. Disse myntene bar også inskripsjoner om Brasils uavhengighet og keiserdømme.

Etter avskaffelsen av keiserdømmet i 1889, ble Brasil en republikk og endret landets valuta igjen. Unionen mellom Brasil og Portugal førte til introduksjonen av brasilianske reis. Disse myntene hadde republikkens emblem på forsiden og en verdi markert på baksiden. Reis eksisterte i forskjellige valører, inkludert 40 og 80 reis.

I det 20. århundre opplevde Brasil flere økonomiske utfordringer, inkludert perioder med hyperinflasjon. Dette førte til innføringen av nye valutaer, som cruzeiro og cruzado. Disse myntene bar også kulturelle og historiske symboler, men ble raskt erstattet av realen i 1994.

Brasiliansk mynt er ikke bare et middel for økonomisk utveksling, men også en viktig del av Brasils kulturarv. Hver mynt bærer historien og identiteten til dette mangfoldige landet. Enten det er den portugisiske reales, keiserlige mynter eller dagens realer, representerer hver mynt et øyeblikk i Brasils historie og symboliserer landets rikdom, kreativitet og kulturelle mangfold.

I dag fortsetter brasiliansk mynt å være en viktig del av landets økonomiske system, samtidig som det minner om Brasils stolte historie og kulturelle arv. Så neste gang du befinner deg i Brasil, ta en titt på den fargerike valutaen i lommen din og la deg inspirere av den spennende historien den bærer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *