Crypto TREND – Femte utgave

Av | februar 18, 2023

Som vi forventet, siden vi publiserte Crypto TREND, har vi mottatt mange spørsmål fra lesere. I denne utgaven skal vi svare på den vanligste.

Hva slags endringer kommer som kan være game changers i kryptovalutasektoren?

En av de største endringene som vil påvirke kryptovaluta-verdenen er en alternativ metode for blokkvalidering kalt Proof of Stake (PoS). Vi vil prøve å holde denne forklaringen ganske høyt, men det er viktig å ha en konseptuell forståelse av hva forskjellen er og hvorfor den er en vesentlig faktor.

Husk at den underliggende teknologien med digitale valutaer kalles blokkjede og de fleste av dagens digitale valutaer bruker en valideringsprotokoll kalt Proof of Work (PoW).

Med tradisjonelle betalingsmåter må du stole på en tredjepart, for eksempel Visa, Interact eller en bank, eller et sjekkoppgjørssentral for å gjøre opp transaksjonen din. Disse pålitelige enhetene er «sentraliserte», noe som betyr at de har sin egen private hovedbok som lagrer transaksjonens historie og balanse for hver konto. De vil vise transaksjonene til deg, og du må godta at det er riktig, eller starte en tvist. Bare partene i transaksjonen ser det noensinne.

Med Bitcoin og de fleste andre digitale valutaer er hovedbokene «desentraliserte», noe som betyr at alle på nettverket får en kopi, så ingen trenger å stole på en tredjepart, for eksempel en bank, fordi hvem som helst kan bekrefte informasjonen direkte. Denne bekreftelsesprosessen kalles «distribuert konsensus».

PoW krever at «arbeid» gjøres for å validere en ny transaksjon for oppføring på blokkjeden. Med kryptovalutaer gjøres denne valideringen av «gruvearbeidere», som må løse komplekse algoritmiske problemer. Ettersom de algoritmiske problemene blir mer komplekse, trenger disse «gruvearbeiderne» dyrere og kraftigere datamaskiner for å løse problemene foran alle andre. «Mining»-datamaskiner er ofte spesialiserte, og bruker vanligvis ASIC-brikker (Application Specific Integrated Circuits), som er dyktigere og raskere til å løse disse vanskelige gåtene.

Her er prosessen:

  • Transaksjoner er samlet i en «blokk».
  • Gruvearbeiderne bekrefter at transaksjonene innenfor hver blokk er legitime ved å løse hashing-algoritme-puslespillet, kjent som «arbeidsbevisproblemet».
  • Den første gruvearbeideren som løser blokkens «arbeidsbevisproblem» belønnes med en liten mengde kryptovaluta.
  • Når de er verifisert, lagres transaksjonene i den offentlige blokkjeden over hele nettverket.
  • Etter hvert som antallet transaksjoner og gruvearbeidere øker, øker også vanskelighetene med å løse hashingproblemene.

Selv om PoW hjalp til med å få blokkjede og desentraliserte, tillitsløse digitale valutaer fra bakken, har den noen reelle mangler, spesielt med mengden elektrisitet disse gruvearbeiderne forbruker og prøver å løse «beviset på arbeidsproblemer» så raskt som mulig. I følge Digiconomists Bitcoin Energy Consumption Index bruker Bitcoin-gruvearbeidere mer energi enn 159 land, inkludert Irland. Etter hvert som prisen på hver Bitcoin stiger, prøver flere og flere gruvearbeidere å løse problemene, og bruker enda mer energi.

Alt dette strømforbruket bare for å validere transaksjonene har motivert mange i det digitale valutaområdet til å finne alternative metoder for å validere blokkene, og den ledende kandidaten er en metode kalt «Proof of Stake» (PoS).

PoS er fortsatt en algoritme, og formålet er det samme som i beviset på arbeid, men prosessen for å nå målet er ganske annerledes. Med PoS er det ingen gruvearbeidere, men i stedet har vi «validatorer». PoS er avhengig av tillit og kunnskapen om at alle personene som validerer transaksjoner har hud i spillet.

På denne måten, i stedet for å bruke energi på å svare på PoW-oppgaver, er en PoS-validator begrenset til å validere en prosentandel av transaksjoner som reflekterer hans eller hennes eierandel. For eksempel kan en validator som eier 3 % av tilgjengelig Ether teoretisk validere bare 3 % av blokkene.

I PoW avhenger sjansene for at du løser proof of work-problemet av hvor mye datakraft du har. Med PoS avhenger det av hvor mye kryptovaluta du har på «stake». Jo høyere innsats du har, jo større er sjansene for at du løser blokken. I stedet for å vinne kryptomynter, mottar den vinnende validatoren transaksjonsgebyrer.

Validatorer legger inn innsatsen sin ved å «låse opp» en del av fondets tokens. Skulle de prøve å gjøre noe ondsinnet mot nettverket, som å opprette en «ugyldig blokkering», vil innsatsen eller sikkerhetsdepositumet bli tapt. Hvis de gjør jobben sin og ikke bryter nettverket, men ikke vinner retten til å validere blokkeringen, vil de få innsatsen eller innskuddet tilbake.

Hvis du forstår den grunnleggende forskjellen mellom PoW og PoS, er det alt du trenger å vite. Bare de som planlegger å bli gruvearbeidere eller validatorer trenger å forstå alle ins og outs av disse to valideringsmetodene. De fleste av allmennheten som ønsker å eie kryptovalutaer vil ganske enkelt kjøpe dem gjennom en børs, og ikke delta i selve utvinningen eller valideringen av blokktransaksjoner.

De fleste i kryptosektoren mener at for at digitale valutaer skal overleve langsiktig, må digitale tokens bytte over til en PoS-modell. På tidspunktet for skriving av dette innlegget er Ethereum den nest største digitale valutaen bak Bitcoin, og utviklingsteamet deres har jobbet med deres PoS-algoritme kalt «Casper» de siste årene. Det forventes at vi vil se Casper implementert i 2018, og sette Ethereum foran alle de andre store kryptovalutaene.

Som vi har sett tidligere i denne sektoren, kan store hendelser som en vellykket implementering av Casper sende Ethereums priser mye høyere. Vi vil holde deg oppdatert i fremtidige utgaver av Crypto TREND.

Følg med!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *