Desentralisert finans (DeFi) på Ethereum: The Future of Finance?

Av | mars 15, 2023

Desentralisert finans, eller «DeFi» for kort, har tatt verden av kryptografi og blokkjede med storm. Imidlertid maskerer dens nylige gjenoppblomstring sine røtter i bobleæraen i 2017. Mens alle og hunden deres gjorde et «initial coin offering», eller ICO, så få selskaper potensialet til blockchain mye lenger enn en rask prisgevinst. Disse pionerene så for seg en verden der finansielle applikasjoner, fra handel til sparing til bank til forsikring, ville være mulig ganske enkelt på blokkjeden uten noen mellomledd.

For å forstå potensialet i denne revolusjonen, tenk om du hadde tilgang til en sparekonto som gir en avkastning på 10 % per år i USD, men uten bank og praktisk talt uten fondsrisiko. Tenk deg at du kan forhandle avlingsforsikring med en ghanesisk bonde som sitter på kontoret ditt i Tokyo. Tenk deg å kunne være en market maker og tjene provisjoner i prosent som enhver Citadel ønsker. Høres det for godt ut til å være sant? det er ikke Denne fremtiden er allerede her.

Byggesteiner i DeFi

Det er noen grunnleggende DeFi-byggesteiner du bør kjenne til før du fortsetter:

  • Troløs automatisert market making eller handel av en eiendel for en annen uten en mellommann eller oppgjørssentral.

  • Overpanterte lån eller å kunne «bruke dine eiendeler» for tradere, spekulanter og langsiktige eiere.

  • Stablecoins eller algoritmiske eiendeler som sporer prisen på et underliggende uten å bli sentralisert eller støttet av fysiske eiendeler.

Forstå hvordan DeFi gjøres

Stablecoins brukes ofte i DeFi fordi de etterligner tradisjonelle fiat-valutaer som USD. Dette er en viktig utvikling fordi historien til krypto viser hvor flyktige ting er. Stablecoins som DAI er designet for å spore verdien av USD med mindre avvik, selv under sterke bjørnemarkeder, det vil si selv om prisen på kryptokrasj som bjørnemarkedet i 2018-2020

Utlånsprotokoller er en interessant utvikling som typisk er bygget rundt stablecoins. Tenk om du kunne låse opp eiendeler verdt en million dollar og deretter låne dem i stablecoins. Protokollen vil automatisk selge eiendelene dine hvis du ikke klarer å betale tilbake lånet når sikkerheten ikke lenger er tilstrekkelig.

Automatiserte markedsskapere er grunnlaget for hele DeFi-økosystemet. Uten dette vil du bli sittende fast med det eldre finansielle systemet hvor du må stole på din megler, oppgjørssentraler eller en børs. Automatiserte markedsmakere, eller AMM-er for korte, lar deg bytte en eiendel mot en annen basert på en bestilling av begge eiendelene i deres pooler. Prisoppdagelse gjøres gjennom eksterne voldgiftssaker. Likviditeten samles basert på andres eiendeler og de har tilgang til handelsgebyrer.

Du kan nå få eksponering for et bredt utvalg av eiendeler i Ethereum-økosystemet og uten å måtte samhandle med den tradisjonelle finansverdenen. Du kan tjene penger ved å låne ut eiendeler eller være en market maker.

For utviklingsland er dette en fantastisk innovasjon fordi de nå har tilgang til hele pakken av finansielle systemer i den utviklede verden uten adgangsbarrierer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *