gamla svenska mynt värdefulla

Av | mai 31, 2023

Gamla svenska mynt kan vara mycket värdefulla

Om du har känt dig ekonomiskt trångmått eller bara vill tjäna lite pengar är det en god idé att kolla igenom dina egna mynt och se vad de är värda. Många gånger finns det skatter gömda i de minsta av sakerna.

Ett sådant exempel är gamla svenska mynt. Förutom att ha ett historiskt värde kan många av dem också ha ett faktiskt pengavärde.

En av de mest eftertraktade svenska mynten är riksdaler från 1600-talet. Dessa mynt är sålda för tusentals kronor på auktioner och privat försäljning. Ett exempel är en riksdaler från 1645, säljes på auktion för 25 000 svenska kronor.

Ett annat exempel är ‘dukat-mynten’ som utgavs under Gustav II Adolfs regeringstid. Dessa stora gula mynt kan säljas för så mycket som 100 000 svenska kronor för ett exemplar i bra skick.

Den gamla svenska 20-kronan «Bildstenen» som var i bruk 1991–2009 är också värdefull. Om du har ett exemplar av detta mynt hemma som är i perfekt skick kan det vara värt mellan 10 000 – 20 000 kr.

Även mynt från 1800-talet kan ha ett visst värde. Till exempel är en bunt med tio tvåkronor från 1803 nyligen sålda för 57 500 kr.

För att ta reda på vad dina gamla svenska mynt är värda, se till att ha en katalog eller söka information online. Det finns också vissa specialiserade mynthandlare och auktionsfirmor som är experter på antika svenska mynt och kan erbjuda en bedömning av vad dina mynt är värda.

Så, om du har några gamla svenska mynt som ligger och samla damm hemma i lådor eller på vinden, kan det vara värt att undersöka vad de är värda. Du kanske blir överraskad över deras verkliga värde!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *