giltiga svenska mynt

Av | april 24, 2023

I Sverige finns det fem olika giltiga mynt: 1 krona, 2 kronor, 5 kronor, 10 kronor och 20 kronor. Mynten tillverkas av Sveriges Riksbank och har olika storlekar och former.

1 krona-myntet är det minsta myntet och har en diameter på 15,5 millimeter. Det väger 2,6 gram och är tillverkat av kopparpläterat stål. På ena sidan av myntet finns en bild av Sveriges regent och på andra sidan finns en bild av Tre Kronor-vapnet.

2 kronor-myntet är något större än 1 krona-myntet med en diameter på 19,9 millimeter. Det väger 3,6 gram och är tillverkat av kopparpläterat stål. På ena sidan av myntet finns en bild av Sveriges regent och på andra sidan finns en bild av en kaveldun.

5 kronor-myntet är det näst största myntet och har en diameter på 23,3 millimeter. Det väger 6,1 gram och är tillverkat av kopparpläterat stål. På ena sidan av myntet finns en bild av Sveriges regent och på andra sidan finns en bild av en björk.

10 kronor-myntet är större än 5 kronor-myntet med en diameter på 27,0 millimeter. Det väger 7,8 gram och är tillverkat av kopparpläterad nickel. På ena sidan av myntet finns en bild av Sveriges regent och på andra sidan finns en bild av ett öppet kungligt diadem.

20 kronor-myntet är det största myntet och har en diameter på 31,0 millimeter. Det väger 12,0 gram och är tillverkat av kopparpläterad nickel. På ena sidan av myntet finns en bild av Sveriges regent och på andra sidan finns en bild av Carl von Linnés monogram.

Alla dessa mynt är giltiga betalningsmedel i Sverige och kan användas för att betala för varor och tjänster. Mynten kan också bytas in mot sedlar på exempelvis banken eller växlingskontor. Det är dock viktigt att påpeka att det finns förfalskade mynt i omlopp och det är viktigt att vara uppmärksam på att inte ta emot falska mynt. För att undvika att ta emot falska mynt kan man bland annat kontrollera myntens vikt och genomföra en synundersökning för att upptäcka eventuella brister i myntets utformning.

Sammanfattningsvis är de fem svenska mynten 1 kr, 2 kr, 5 kr, 10 kr och 20 kr giltiga betalningsmedel och tillverkade av Sveriges Riksbank. Mynten har olika storlekar, vikter och bildmotiv men kan användas på samma sätt för att betala för varor och tjänster.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *