gjeldende engelske mynter

Av | oktober 30, 2023

Gjeldende engelske mynter er et viktig element i Storbritannias pengesystem. Den britiske myntenheten er pundet (pound), og myntene som er i sirkulasjon kommer i forskjellige verdier.

De mest vanlige og kjente myntene i Storbritannia i dag er penny, nickel, dime, quarter og pound mynter. Penny er den minste enheten, og det tar 100 penny for å utgjøre én pund. Pennymynten har et bilde av dronning Elizabeth II på forsiden og en portrettskulptur på baksiden, som varierer avhengig av året mynten ble laget.

Nickel, som også er kjent som 5-pence-mynten, er litt større enn pennymynten og har en lignende design. På baksiden har den en avbildning av et dyr, som også endres fra år til år.

Dime og quarter er amerikanske myntenheter, men de er også akseptert i en del steder i Storbritannia som betaling. Dime er verdt 10 pence, og quarter er verdt 25 pence. Disse myntene har også portrettskulpturer av dronningen på forsiden, men en baksidedesign som er unikt for disse myntene.

Pound-mynten er den mest verdifulle mynten i Storbritannia, og den har et stort preg på utsiden som gjør den lett å skille fra de andre myntene. Denne mynten er også kjent for å ha ulike utgaver eller varianter med spesifikke design, som feirer begivenheter eller jubileer. For eksempel er det blitt laget pound-mynter som hyller kongelige bryllup eller andre viktige hendelser i Storbritannias historie.

I tillegg til disse gjeldende myntene brukte Storbritannia tidligere også shilling- og pence-mynter, men i 1971 gikk de over til et desimalbasert system med pundet som hovedenhet. Selv om de ikke lenger er i sirkulasjon, er disse gamle myntene fortsatt populære blant samlere og kan være verdsatt på grunn av sin historiske verdi.

Gjeldende engelske mynter spiller en viktig rolle i Storbritannias økonomi og er et symbol på nasjonal identitet. De brukes daglig til å betale for varer og tjenester, og er et kjent syn i folks lommer og vesker. Som med alle ting i evolusjon, kan det være endringer i design og aktualitet av myntene over tid, men deres betydning som en representant for en nasjons økonomiske system forblir uforanderlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *