Historien om kryptovaluta

Av | mars 7, 2023

Fremveksten av kryptovaluta tar allerede over våre daglige transaksjoner. Kryptovaluta er en digital eiendel som finnes i kryptoverdenen, og mange omtaler det som «digitalt gull». Men hva er egentlig kryptovaluta? Du må spørre.

Dette er en digital eiendel beregnet på å brukes som et utvekslingsmedium. Det er klart at dette er en nær erstatning for penger. Imidlertid bruker den sterk kryptografi for å sikre økonomiske transaksjoner, verifisere overføringen av eiendeler og kontrollere opprettelsen av ytterligere enheter. All kryptovaluta er en virtuell valuta, en digital valuta eller en altcoin. Det er viktig å merke seg at alle kryptovalutaer bruker et desentralisert kontrollsystem i motsetning til de sentraliserte systemene til banker og andre finansinstitusjoner. Disse desentraliserte systemene opererer ved hjelp av en distribuert hovedbok-teknologi som betjener en offentlig finansdatabase. Vanligvis brukes en blokkjede.

Hva er en blokkjede?

Dette er en stadig voksende liste over poster som er koblet og sikret ved hjelp av kryptografi. Denne listen kalles blokker. En blokkjede er en åpen, distribuert hovedbok som kan brukes til å registrere transaksjoner mellom to parter på en verifiserbar og permanent måte. For at en blokk skal kunne brukes som en distribuert hovedbok, administreres den av et peer-to-peer-nettverk som kollektivt følger en protokoll for validering av nye blokker. Når data først er registrert i en bok, kan de ikke endres uten å endre alle andre blokker. Blokkjeder er derfor sikre ved design og fungerer også som et eksempel på et distribuert datasystem.

Historie om kryptografi

David Chaum, en amerikansk kryptograf, oppdaget en anonym kryptografisk elektronisk valuta kalt ecash. Dette skjedde i 1983. I 1995 implementerte David det gjennom Digicash. Digicash var en tidlig form for kryptografiske elektroniske betalinger som krevde brukerprogramvare for å ta ut sedler fra en bank. Det tillot også utpeking av spesifikke krypteringsnøkler før de ble sendt til en mottaker. Denne egenskapen gjorde det umulig for myndighetene, den utstedende banken eller en tredjepart å spore den digitale valutaen.

Etter økende innsats i årene etter ble Bitcoin opprettet i 2009. Dette var den første desentraliserte kryptovalutaen og ble skapt av Satoshi Nakamoto, en pseudonym utvikler. Bitcoin brukte SHA-256 som sin kryptografiske hash-funksjon (proof-of-work-skjema). Etter lanseringen av bitcoin ble følgende kryptovalutaer også lansert.

1. Namecoin (april 2011)

2. Litecoin (oktober 2011)

3. Peercoin

Disse tre myntene og mange andre er navngitt altcoins. Begrepet brukes for å referere til alternative varianter av bitcoin eller rett og slett andre kryptovalutaer.

Det er også viktig å merke seg at kryptovalutaer utveksles over Internett. Dette betyr at bruken hovedsakelig er utenfor banksystemer og andre offentlige institusjoner. Kryptovalutautveksling inkluderer utveksling av kryptovaluta med andre eiendeler eller med andre digitale valutaer. Konvensjonelle fiat-penger er et eksempel på en eiendel som kan handles med kryptovaluta.

Atomutvekslinger

De viser til en foreslått mekanisme der én kryptovaluta vil kunne utveksles direkte fra en annen kryptovaluta. Dette betyr at med atomutveksling ville det ikke være behov for tredjeparter å delta i utvekslingen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *