hva betyr ordet krypto

Av | juni 3, 2023

Krypto er et ord som har fått økende popularitet de siste årene, spesielt når det kommer til ulike former for digital valuta. Men hva betyr egentlig ordet krypto?

Krypto kommer fra det greske ordet kryptos, som betyr «skjult» eller «hemmelig». Dette kan gi en indikasjon på hva ordet betyr når det brukes i dagens digitale verden. Krypto brukes som forkortelse for ordet kryptografi, som er «kunsten å beskytte informasjon ved å gjøre det ulovlig å lese den uten spesiell kunnskap eller tillatelse».

Kryptografi er teknologien som brukes for å beskytte og sikre informasjon når det overføres eller lagres digitalt. Dette gjøres gjennom bruk av matematiske algoritmer og nøkler for å kryptere informasjonen, slik at det kun er de som har tillatelse og riktig nøkkel som kan lese og få tilgang til informasjonen.

Krypto kan også referere til digital valuta, som for eksempel Bitcoin, Ethereum eller Litecoin. Disse digitale valutaene bruker også kryptografi for å sikre transaksjoner og beskytte brukerens identitet. Kryptovalutaer tilbyr en unik form for desentralisert betalingssystem som gir brukerne større kontroll og anonymitet.

Kryptovalutaer har blitt stadig mer populære de siste årene, og har også ført til oppblomstring av nye teknologier og tjenester som blockchain og smarte kontrakter.

I tillegg til digital valuta og kryptografi, brukes også krypto i ulike ord og uttrykk som kryptert melding, kryptert fil, kryptert nettverk og kryptert telefon.

I sum betyr altså ordet krypto å beskytte og holde informasjon hemmelig og sikker. Det brukes både i digital valuta og kryptografi i forbindelse med sikkerhet og beskyttelse av informasjon og transaksjoner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *