hvordan ta vare på mynte

Av | mai 10, 2023

Mynte er en populær urt som har en rekke helsefordeler, og mange av oss har denne planten i hagen eller i en blomsterkasse. Det er ikke bare enkelt å dyrke mynte, men det er også forholdsvis enkelt å ta vare på den. Her er noen tips om hvordan du kan ta vare på mynteplanten din og få mest mulig ut av den.

Planting av mynte

Mynte trenger en fuktig jord med god drenering. En potte med dreneringshull i bunnen vil fungere godt. Før du planter mynteplanten kan det være lurt å tilsette litt kompost for å gi den en skikkelig start.

Myntepotte

Om du ønsker å ha mynte innendørs, er en potte det beste alternativet. En krukke eller en potte med dreneringshull vil fungere godt. Særlig om du har flere planter kan du med fordel kjøpe en større og bredere krukke, slik at plantene har god plass til å spre seg. Det er viktig å vanne mynteplanten regelmessig så jorden alltid er fuktig. Mynte trives best i romtemperatur og bør stå et sted der den får litt sol og skygge om hverandre.

Beskjæring av mynte

Mynteplanter kan vokse raskt og kan av og til begynne å miste formen. En løsning for dette er å beskjære plantene jevnlig. Ved å fjerne noen av de lange stilkene, vil du stimulere en sunn og jevn vekst. Når knoppene begynner å dukke opp, kan du bruke et par saks eller hageverktøy for å klippe dem bort før de blir store og blomstrer.

Høsting av mynte

Når det gjelder høsting av mynte, er det viktig å vente til plantene er store nok og har fått tid til å utvikle seg før du begynner å plukke. Det er også viktig å ikke plukke hele planten, men heller plukke noen blader fra hver stilk. Da vil planten fortsatt ha nok blader igjen til å produsere mer.

Oppbevaring av mynte

Etter at du har plukket myntebladene, kan du vaske dem i kaldt vann og la dem tørke på et papirhåndkle eller en ren klut. Myntebladene kan oppbevares i en plastpose på kjøkkenbenken i noen få dager. Men hvis du vil at de skal holde seg friske og hva lenger, kan du prøve å fryse eller tørke dem.

Frysing av mynte

For å fryse myntebladene, kan du legge dem i en frysepose og legge den i fryseren. Du trenger ikke å hugge mynten, bare la den være hele. Mynte vil beholde mye av sin smak og aroma når du gjør det på denne måten.

Tørking av mynte

For å tørke mynte kan du legge bladene på et papirhåndkle eller en ren klut i romtemperatur og la dem tørke i et døgn. Du kan deretter overføre tørre blader til et glass eller en beholder med tettsittende lokk og oppbevare dem til du vil bruke dem. Tørking av mynten får mest smak fra bladene, men aromaen kan være noe redusert.

Oppsummert krever mynte lite vedlikehold og kan være en flott tillegg til hagen eller hjemmet ditt. Ved å følge disse tipsene, kan du ta vare på mynteplanten din og høste ferske blader for å nyte smaken og fordelene med denne fantastiske planten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *