Hvorfor romerske mynter IKKE er dyre

Av | februar 7, 2023

Når jeg viser venner min myntsamling, er myntene som virkelig gir en «Wow»-reaksjon de romerske myntene. Vennene mine må drømme om mynten i vesken til en romersk centurion rundt Jesu tid, og den må være verdt en formue. De blir snart sjokkert, og litt skuffet, når de finner ut at de fleste romerske mynter har en verdi på ikke mer enn noen få pund eller dollar. Hvordan kan dette være?

Hva gjør en mynt verdt penger

Når en mynt ikke lenger er offisielt anbud, er den bare verdt det en samler ville betale for den. Faktisk har vi en liten rund metallskive med litt gravering på. Så hvordan verdsetter vi det? Dette avhenger av flere faktorer:

Sjeldenhet: Hvis en mynt er sjelden, tiltrekker den vanligvis mer penger. Selvfølgelig, hvis det er mange eksempler rundt og alle allerede har en, så vil det ikke gi mye. Bare fordi en mynt er gammel betyr ikke det at den er sjelden. Jeg skal forklare hvorfor senere.

Betingelse: Myntsamlere kaller dette ‘karakter’, og det gjør mye forskjell på prisen. En mynt i en tilstand nær da den ble preget første gang er alltid målet for myntsamlere. Sterkt slitte mynter er vanligvis verdiløse med mindre de er svært sjeldne.

Metall: Hvis en mynt er laget av et edelt metall, som gull, sølv eller platina, vil den ha en egenverdi, selv om den går i smeltedigel.

Renter: Noen ganger vil en mynt bli forsterket i pris på grunn av en viss økning i popularitet som øker etterspørselen. For eksempel er det mange mynter fra skipsvrak, men hvis vi fant en mynt fra Titanic ville den selges for en premie på grunn av legenden rundt historien om Titanic.

Hvis vi bruker disse reglene på romerske mynter, vil det forklare hvorfor de ikke er verdt en formue.

Romerrikets historie

Sannsynligvis er hovedgrunnen til at romerske mynter er rimelige det faktum at de ikke er sjeldne. Tvert imot, de finnes overalt. Romerriket var et av de største imperiene i historien, og dekket det meste av Europa, Storbritannia, deler av Asia, Midtøsten og Nord-Afrika. Det eksisterte fra 27BC til 476AD, mer enn 500 år. Og alle disse stedene brukte romerske mynter gjennom hele tiden.

Romerne trengte mynter i enorme mengder for å dekke deres behov. For å gjøre vondt verre var inflasjonen til tider 1000 prosent. En romersk soldats lønn (hans ‘stipendium’) var sannsynligvis noen få denarer om dagen i begynnelsen av imperiet; mot slutten ville soldaten ha fått flere hundre betalt. De mindre valørene hadde ikke mye forbrukskraft.

I forbifarten var romerske soldater alltid mannlige, måtte melde seg inn i 25 år og fikk lønn, bonus og pensjon. På minussiden måtte de betale for sin egen mat og bidra til hestene og våpnene.

Opprinnelig ble mynter bare preget i Roma, men på det tredje århundre var det mynter også i andre land. Disse myntene produserte noen ganger mer enn 2 millioner mynter pr måned for å møte etterspørselen. Mynter avbildet vanligvis keiseren på den ene siden og et annet bilde eller bokstaver på den andre. I løpet av imperiet ble det laget mer enn 10 000 forskjellige typer mynter.

Myntene ble hamret, noe som betyr at en blank skive ble plassert mellom to terninger og gitt et slag med en hammer! Det er derfor kanten på designet og kanten på felgen ikke alltid stemmer overens. Det var en enkel prosess og veldig åpen for smiing, og det startet fra de første myntene. I utgangspunktet kan det ha vært en viss offisiell samtykke til å lage noen mynter lokalt for å møte valutakravene, men mot slutten av det tredje århundre ble forfalskninger et vanlig og alvorlig problem.

Du bør kanskje bli advart om at på grunn av populariteten til romerske mynter har de blitt replikert for turistgaver og for historiske interesser, så kjøp alltid fra en pålitelig kilde som en profesjonell forhandler.

Så jeg håper du ser nå at romerske mynter på ingen måte er sjeldne, og de blir fortsatt funnet i ganske store mengder selv i dag.

Gitt det er ikke alle romerske mynter verdiløse

Ikke tro at alle romerske mynter har lav pris. Romerne brukte gull og sølv ofte; noen mynter er svært sjeldne; noen keisere er mer kjente og mer samlebare enn andre, som Julius Caesar og Nero. Ikke avvis en romersk mynt fordi du tror den er i dårlig stand; husk at mynten er veldig gammel, sannsynligvis vært i jorden i århundrer, og på grunn av måten de ble laget på, vil du aldri finne en som er perfekt sammenlignet med en moderne mynt.

Det fine med den lave prisen på gamle romerske mynter er at de er svært rimelige. De er gjenstander av interesse og samtale, så du bør få en eller to til samlingen din, og de er en flott gave til alle som er interessert i romertiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *