Interessant historie om indiske mynter!

Av | mars 3, 2023

Indiske mynter har alltid spilt en betydelig rolle, enten det er i historien eller i dagens epoke. Historien om pregede mynter fra gullmynter til nikkelmynter er veldig lang og fascinerende.

Historie:

Dynastier som styrte det indiske subkontinentet i India i det første årtusen fvt, laget kun kobber- og sølvmynter med planter og dyrefigurer. For rundt 5000 år tilbake ble det funnet steinmynter i byen Dwarka; Imidlertid ble det funnet at metallvalutaen ble preget under Mauryans regjeringstid. Med ankomsten av tyrkiske og Mughal-herskere ble den arabiske skriften preget på myntene.

Pregede gullmynter dukket opp da India begynte å handle med Roma. Disse gullmyntene ble resirkulert av Kushan Empire for sitt eget formål. Et stort antall pregede gull- og sølvmynter ble produsert under Gupta-imperiet med en jevn nedgang i prosentandelen gull fra 90% -75% i Gupta-tiden.

Akbar-dynastiet oppfant en fullt funksjonell valuta med en blanding av alle de tre metallene (gull, sølv og kobber). Han startet en åpen myntstruktur der hvem som helst kan ta med sitt eget metall og myntmynt på egen hånd ved å bare betale pregekostnadene. Imidlertid erstattet sølvmynter med brøkvalører på 1600-tallet kobber som distribusjonsmedium.

Moderne tid:

På 1800-tallet satte East India Company i gang uniform preging av mynter fra 1835. Etter uavhengigheten brukte India ikke-desimal og desimal mynt. Desimalvalører var 1, 2, 5, 10, 20, 25 og 50 paisa-mynter, og ikke-desimal valør var den ene rupi-mynten. I senere år ble 2 rupier og 5 rupier preget i India.

I år 2006 ble 10 rupi-mynter til stede. I tillegg til disse ble mange minnemynter også preget til minne om ekstraordinære mennesker som Mahatma Gandhi og spesielle begivenheter som Commonwealth Games.

Med tidens gang ble symboler på suverenitet og innføringen av deres eget metriske system realisert. Pregede mynter passerte gjennom en serie av følgende metaller og former:

1. Anna-serien var bygd opp av Cupronickel, Nikkel og Bronse.

2. Naya paisa-serien var laget av det samme metallet med sirkulære, firkantede og åtte skjellformede former.

3. Aluminium-seriene var laget av aluminium og var tilgjengelige i firkantet, sekskantet, og scalloped form.

4. Samtidsmynter i cupronickel og ferratisk rustfritt stål ble produsert i sirkulære og elleve sider.

Den indiske regjeringsmynten opererer primært på fire steder, nemlig; Mumbai, Kolkata, Noida og Hyderabad. De pregede myntene har gjennomgått mange endringer de siste årene og vil utvilsomt oppleve mange transformasjoner også i fremtiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *