Kort historie om Bitcoin

Av | mars 29, 2023

Bitcoin er verdens ledende kryptovaluta. Det er et peer-to-peer transaksjon og valutasystem basert på en konsensusbasert desentralisert offentlig hovedbok kalt blockchain som registrerer alle transaksjoner.

Nå ble bitcoin sett for seg i 2008 av Satoshi Nakamoto, men det var et produkt av mange tiår med kryptografi og blokkjedeforskning og ikke bare arbeidet til én mann. Det var kryptografers og frihandelsforkjemperes utopiske drøm å ha en desentralisert, grenseløs valuta basert på blokkjeden. Drømmen deres er nå en realitet med den økende populariteten til bitcoin og andre altcoins rundt om i verden.

Nå ble kryptovalutaen først distribuert gjennom den konsensusbaserte blokkjeden i 2009 og ble først handlet samme år. I juli 2010 var prisen på bitcoin bare 8 cent og antallet gruvearbeidere og noder var ganske mindre sammenlignet med titusenvis på dette tidspunktet.

I løpet av et år hadde den nye altcoinen steget til $1 og var i ferd med å bli et interessant perspektiv for fremtiden. Gruvedrift var relativt enkelt og folk tjente gode penger på å gjøre forretninger og til og med betale med det i noen tilfeller.

I løpet av seks måneder hadde mynten doblet seg igjen til $2. Selv om prisen på bitcoin ikke er stabil på et bestemt prispunkt, har den vist dette vanvittige vekstmønsteret i noen tid nå. På et tidspunkt i juli 2011 ble mynten vill og fikk en rekordpris på $31, men markedet skjønte snart at den var overvurdert sammenlignet med gevinstene på bakken og brakte den tilbake for å bli korrigert til $2.

Desember 2012 så en sunn økning til $13, men snart kom prisen til å eksplodere. I løpet av de fire månedene frem til april 2013 hadde prisen steget til 266 dollar. Det ble senere korrigert til $100, men denne astronomiske prisøkningen økte stjernestatus for første gang, og folk begynte å diskutere et ekte scenario med Bitcoin.

Det var rundt den tiden jeg ble kjent med den nye valutaen. Jeg hadde mine tvil, men jo mer jeg leste om det, jo mer ble det klart at valutaen var fremtiden siden den ikke hadde noen til å manipulere den eller påtvinge den seg. Alt måtte gjøres med fullstendig konsensus og det var det som gjorde ham så sterk og fri.

Dermed ble 2013 gjennombruddsåret for valutaen. Store selskaper begynte offentlig å favorisere aksept av bitcoin, og blockchain ble et populært tema for dataprogrammer. På den tiden trodde mange at bitcoin hadde tjent sin hensikt og nå ville slå seg til ro.

Men valutaen ble enda mer populær, med bitcoin-minibanker som ble opprettet rundt om i verden og andre konkurrenter begynte å bøye muskler i forskjellige hjørner av markedet. Ethereum utviklet den første programmerbare blokkjeden og Litecoin og Ripple startet som billigere og raskere alternativer til bitcoin.

Det magiske $1000-merket ble først brutt i januar 2017, og siden har det allerede steget fire ganger gjennom september. Det er virkelig en bemerkelsesverdig prestasjon for en mynt som bare var verdt 8 cent for syv år siden.

Bitcoin overlevde til og med en hard gaffel 1. august 2017 og er opp nesten 70 % siden den gang, mens selv bitcoin cash har klart å ha en viss suksess. Dette er alt på grunn av attraktiviteten til mynten og den fantastiske blokkjedeteknologien bak den.

Mens mainstream-økonomer hevder at dette er en boble og at hele kryptoverdenen ville kollapse, er det ikke det. Det er ingen slik boble da det er et observerbart faktum at den faktisk har spist seg inn i aksjene til fiat-valutaer og pengetransaksjonsselskaper.

Fremtiden er veldig lys for bitcoin og det er aldri for sent å investere i det, både på kort og lang sikt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *