kryptos 4th code

Av | mai 1, 2023

Kryptos, en kryptografisk kunstinstallasjon som ligger utenfor hovedbygningen til USAs National Security Agency i Maryland, har vært et mysterium siden den ble avduket i 1990. Skapt av den amerikanske kunstneren Jim Sanborn, består installasjonen av en rekke forskjellige kodekrypteringer og andre elementer av kryptografi og kunst.

I dag er det fortsatt en del av Kryptos som forblir uløst, nemlig den fjerde delen av koden. Koden består av 97 tegn, og til tross for at det har vært gjort mange forsøk på å løse den, har ingen klart å knekke den så langt.

Men hva kan denne koden inneholde? Sanborn har aldri avslørt hva som ligger bak den fjerde delen av koden, og har sagt at det er opp til publikum å prøve å løse den. Men det har ikke stoppet forskere og analytikere fra å gjøre sine egne teorier og forsøk på å knekke koden.

En av de mest populære teoriene går ut på at koden inneholder en referanse til snekkersverdet Excalibur, som ble brukt av kong Arthur i legendene om den britiske mytologien. Dette er basert på et annet av ordene som allerede er dechiffrert i kryptos – «K-R-Y-P-T-O-S.» Som det viser seg, er ordet en del av en frasen som betyr «skal avdekkes i løpet av Excaliburs århundre,» som noen mener kan være en referanse til koden i sin helhet.

En annen teori er at koden inneholder en referanse til et hemmelig program kjent som Project Solarium, som var en del av president Eisenhower’s kamp mot kommunismen. Dette var et hemmelig program som involverte et team av forskere, økonomer og militære eksperter, og det har blitt antydet at koden kan inneholde en referanse til dette programmet.

Uansett hva som ligger bak Kryptos sin fjerde code, vil det trolig forbli en av de største mysteriene innen kryptografi og kunst. Og selv om det ikke ser ut til å bli løst med det første, fortsetter forskerne og amatørene å prøve å endelig knekke det. For Kryptos forblir en av de mest fascinerende kunstinstallasjonene og kryptografiske gåtene hittil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *