kryptos cia

Av | mai 1, 2023

I 1988 plasserte den amerikanske etterretningsorganisasjonen Central Intelligence Agency (CIA) en kryptisk statuen utenfor hovedkvarteret sitt i Langley, Virginia. Kjent som Kryptos, har denne statuen blitt et ikon i kryptografi-fellesskapet og har utfordret og fascinert besøkende som har prøvd å dechiffrere dens krypterte meldinger i over 30 år.

Kryptos består av fire hoveddeler, hver med sin egen krypterte melding. De første tre delene ble knekket av kryptografer relativt raskt etter at statuen ble avduket på slutten av 1980-tallet. Men den fjerde delen av inskripsjonen, som består av 97 bokstaver, forblir fortsatt et mysterium.

Flere dusin personer har prøvd å knekke Kryptos ‘fjerde melding. Enkelte har rapportert å ha gjort fremgang på å finne noen få ord, men ingen har kunnet knekke hele meldingen.

En teori er at del fire bare er meningsløse bokstaver satt sammen tilfeldig. Men david Stein, en kryptolog fra National Security Agency (NSA), har bemerket at det er så mange gjentagelser av visse bokstaver at det ser ut til å ha en form for mønster.

Kryptos har fått mye oppmerksomhet fra media og har til og med dukket opp i populærkultur, inkludert i romanene til Dan Brown og filmen National Treasure. Forståelig nok vil det å løse Kryptos ‘fjerde melding være en bragd for kryptografer over hele verden.

Uansett hva det egentlig betyr, fortjener Kryptos en spesiell plass i historien om kryptografi. Det er en påminnelse om viktigheten av sikker kommunikasjon og kreativitet i å finne utfordrende problemløsninger som kan beskytte nasjonal sikkerhet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *