Kryptovaluta for nybegynnere

Av | mars 13, 2023

I de første dagene av lanseringen i 2009 ble flere tusen bitcoins brukt til å kjøpe en pizza. Siden den gang har kryptovalutaens meteoriske stigning til USD 65 000 i april 2021, etter stupet i midten av 2018 på 70 prosent til rundt USD 6 000, forvirret mange mennesker: Kryptovaluta-investorer, tradere eller bare nysgjerrige som savnet båten.

Hvordan det hele startet

Det skal bemerkes at misnøye med dagens finansielle system førte til utviklingen av digital valuta. Utviklingen av denne kryptovalutaen er basert på blokkjedeteknologien til Satoshi Nakamoto, et pseudonym som tilsynelatende brukes av en utvikler eller en gruppe utviklere.

Til tross for de mange meningene som forutsier døden til kryptovaluta, har bitcoins ytelse inspirert mange andre digitale valutaer, spesielt de siste årene. Suksessen med crowdfunding forårsaket av blockchain-feberen tiltrakk seg også dem til å lure det intetanende publikum, og dette har trukket oppmerksomheten til regulatorer.

Utover bitcoin

Bitcoin har inspirert lanseringen av mange andre digitale valutaer, det er for tiden over 1000 versjoner av digitale mynter eller tokens. De er ikke alle like, og verdiene deres varierer mye, og det samme gjør likviditeten deres.

Mynter, Altcoins og Tokens

Det er nok å si på dette punktet at det er fine forskjeller mellom mynter, altcoins og tokens. Altcoins eller altcoins beskriver generelt annet enn pioner-bitcoinen, selv om altcoins som ethereum, litecoin, ripple, dogecoin og dash anses i «mainstream»-kategorien av mynter, noe som betyr at de handles på flere kryptovalutabørser.

Mynter fungerer som en valuta eller verdilager, mens tokens gir eiendeler eller verktøy, et eksempel er en blokkjedetjeneste for forsyningskjedestyring for å validere og spore vinprodukter fra vingården til forbrukeren.

Et poeng å huske på er at undervurderte tokens eller mynter gir oppsidemuligheter, men ikke forvent lignende meteoriske stigninger som bitcoin. Enkelt sagt, mindre kjente tokens kan være enkle å kjøpe, men de kan være vanskelige å selge.

Før du hopper inn i en kryptovaluta, start med å studere verdiforslaget og teknologibetraktningene, for eksempel forretningsstrategiene som er skissert i hvitboken som følger med hvert innledende mynttilbud eller ICO.

For de som er kjent med aksjer og aksjer, er det ikke annerledes enn en børsintroduksjon eller børsnotering. Imidlertid er børsintroduksjoner utstedt av selskaper med materielle eiendeler og en forretningshistorie. Alt gjøres innenfor et regulert miljø. På den annen side er en ICO utelukkende basert på en idé foreslått i en hvitbok av et selskap – fortsatt i drift og uten eiendeler – som leter etter midler for å komme i gang.

Uregulert, så kjøpere pass på

«Du kan ikke regulere det ukjente» oppsummerer trolig situasjonen med digital valuta. Regulatorer og reguleringer prøver fortsatt å ta igjen de stadig utviklende kryptovalutaene. Den gylne regelen i kryptorommet er «caveat emptor», la kjøperen passe seg.

Noen land holder et åpent sinn ved å vedta en ekskluderende policy for kryptovaluta- og blokkjedeapplikasjoner, samtidig som de holder øye med svindel. Imidlertid er det regulatorer i andre land som er mer bekymret for ulempene enn fordelene med digitale penger. Regulatorer innser generelt behovet for å finne en balanse, og noen ser etter eksisterende verdipapirlover for å prøve å kontrollere de mange smakene av kryptovaluta globalt.

Digitale lommebøker: det første trinnet

En lommebok er avgjørende for å komme i gang med kryptovaluta. Tenk elektronisk bank, men mindre beskyttelsen av loven i tilfelle av virtuell valuta, så sikkerhet er den første og siste tanken i kryptorommet.

Lommebøkene er digitale. Det finnes to typer lommebøker.

  • Hot lommebøker som er knyttet til Internett som setter brukere i fare for å bli hacket

  • Kalde lommebøker som ikke er koblet til Internett og anses som sikrere.

Bortsett fra de to hovedtypene av lommebøker, bør det bemerkes at det finnes lommebøker for kun én kryptovaluta og andre for multikryptovaluta. Det er også en mulighet for å ha en multisignaturlommebok, litt som å ha en felles konto i en bank.

Valget av lommebok avhenger av brukerens preferanser om interessen er rent i bitcoin eller ethereum, siden hver valuta har sin egen lommebok, eller du kan bruke en tredjeparts lommebok som inkluderer sikkerhetsfunksjoner.

Porteføljenotater

Kryptovaluta-lommeboken har en offentlig og privat nøkkel med registreringer av personlige transaksjoner. Den offentlige nøkkelen inkluderer en referanse til kryptovalutakontoen eller adressen, i motsetning til navnet som trengs for å motta en sjekkbetaling.

Den offentlige nøkkelen er tilgjengelig for alle å se, men transaksjoner bekreftes først etter verifisering og validering basert på konsensusmekanismen som er relevant for hver kryptovaluta.

Den private nøkkelen kan betraktes som PIN-koden som vanligvis brukes i elektroniske finansielle transaksjoner. På denne måten må brukeren aldri avsløre den private nøkkelen til noen og lage sikkerhetskopier av disse dataene som må lagres offline.

Det er fornuftig å ha minimum kryptovaluta i en hot wallet, mens det største beløpet bør være i en kald lommebok. Å miste din private nøkkel er like bra som å miste kryptovalutaen din! De vanlige forholdsreglene for finansielle transaksjoner på nettet gjelder, fra å ha sterke passord til å være oppmerksom på skadelig programvare og phishing.

Porteføljeformater

Ulike typer lommebøker er tilgjengelige for å passe individuelle preferanser.

  • Maskinvarelommebøker laget av tredjeparter som må kjøpes. Disse enhetene fungerer litt som en USB-enhet som anses som sikker og bare kobles til Internett når det kreves.

  • Nettbaserte lommebøker levert av for eksempel kryptobørser regnes som hot wallets som setter brukere i fare.

  • Programvarebaserte lommebøker for skrivebord eller mobil er stort sett tilgjengelig gratis og kan leveres av myntutstedere eller tredjeparter.

  • Papirlommebøker kan skrives ut med relevante data om kryptovalutaen som eies med offentlige og private nøkler i QR-kodeformat. De bør oppbevares på et trygt sted til de trengs under kryptotransaksjonen, og kopier bør lages i tilfelle ulykker som vannskader eller trykte data som blekner over tid.

Krypto-børser og -markeder

Kryptobørser er handelsplattformer for de som er interessert i virtuelle valutaer. Andre alternativer inkluderer nettsider for direkte handel mellom kjøpere og selgere, samt meglere hvor det ikke er noen «markedspris», men er basert på et kompromiss mellom partene i transaksjonen.

Derfor er det mange kryptobørser lokalisert i forskjellige land, men med forskjellige standarder for sikkerhetspraksis og infrastruktur. De spenner fra de som tillater anonym registrering til de som bare krever en e-post for å åpne en konto og begynne å handle. Det er imidlertid andre som krever at brukere overholder internasjonal identitetsbekreftelse, kjent som Know Your Customer og Anti-Money Laundering (AML) tiltak.

Valget av kryptobørs avhenger av brukerens preferanser, men anonyme kan ha begrensninger på omfanget av tillatt handel eller kan bli gjenstand for plutselige nye reguleringer i børsens hjemland. Minimale administrative prosedyrer med anonym registrering lar brukere begynne å handle raskt mens det vil ta lengre tid å gå gjennom KYC- og AML-prosesser.

Alle kryptohandler må behandles og valideres på riktig måte, noe som kan ta alt fra noen få minutter til noen timer, avhengig av myntene eller tokenene som blir transaksjonert og handelsvolumet. Skalerbarhet er kjent for å være et problem med kryptovalutaer, og utviklere jobber med måter å finne en løsning på.

Kryptovalutabørser faller inn i to kategorier.

  • Fiduciær kryptovaluta Disse utvekslingene tillater kjøp av fiat kryptovaluta gjennom direkte overføringer fra bank- eller kreditt- og debetkort, eller gjennom minibanker i enkelte land.

  • Kun kryptovaluta. Det er kryptobørser som kun handler med kryptovaluta, noe som betyr at kunder allerede må eie en kryptovaluta, for eksempel bitcoin eller ethereum, for å «bytte» mot andre mynter eller tokens, avhengig av markedskursen.

Gebyrer belastes for å lette kjøp og salg av kryptovalutaer. Brukere bør gjøre sine undersøkelser for å være fornøyd med infrastrukturen og sikkerhetstiltakene, samt for å finne ut hvilke avgifter de føler seg komfortable med, ettersom ulike avgifter belastes av ulike børser.

Ikke forvent en felles markedspris for samme kryptovaluta med forskjellsbørser. Det kan være verdt å bruke litt tid på å undersøke den beste prisen for myntene og tokenene du er interessert i.

Finansielle transaksjoner på nettet medfører risiko, og brukere bør følge advarsler som tofaktorautentisering eller 2-FA, holde seg oppdatert på de siste sikkerhetstiltakene og være oppmerksomme på phishing-svindel. En gylden regel om phishing er å ikke klikke på oppgitte lenker, uansett hvor autentisk en melding eller e-post er.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *