Lær hvordan du oppdager en falsk Krugerrand-gullmynt

Av | februar 12, 2023

Hvis du tenker på å kjøpe noen Krugerrands i gull, Sør-Afrikas offisielle gullmynter, vil det være en god idé å bli kjent med denne unike mynten. I hovedsak bør du utvikle ferdighetene for å finne ut om en Krugerrand er falsk. Forhåpentligvis trenger du aldri denne ferdigheten, men den er likevel god å ha og den er relativt enkel å lære.

Den enkleste måten å unngå å kjøpe en falsk Krugerrand på er å bare forholde seg til en anerkjent leverandør, spesielt en myntselger som spesialiserer seg på eller har lang erfaring med Krugerrand-mynter. Disse forhandlerne vil ha drevet med disse myntene en stund, og de bør lett kunne legge merke til når en mynt ikke føles riktig. I tillegg vil anerkjente myntleverandører være bekymret for omdømmet deres, så de vil virkelig ha et insentiv til å sikre at de bare tilbyr ekte gullmynter.

Selv om det er ett skritt du kan ta, husk at det også er relativt enkelt å verifisere ektheten til en Krugerrand på egen hånd. Standarder for disse myntene er publisert av South African Mint og offentlig tilgjengelig, slik at du kan sammenligne mynten du tenker på å kjøpe med disse standardene. I tillegg bør du være klar over at gull har noen spesielle egenskaper som gjør det unikt. Nærmere bestemt har den en veldig høy tetthet, høyere enn de andre lett tilgjengelige metallene. Hvis noen bestemmer seg for å lage en falsk Krugerrand laget av en av disse andre, mindre metallene, bør vektforskjellen virkelig være helt merkbar hvis du vet hva det er du bør se etter. Og du bør være klar over at metaller som er så tette som gull enten er svært vanskelige å skaffe, veldig bratt priset eller ganske sprø. Alt dette er til din fordel når du prøver å oppdage en falsk.

Når det gjelder fysiske egenskaper, er dette det du bør se etter: en Krugerrand på 1 unse har en vekt på 33,930 g, en diameter på 32,77 mm, en tykkelse på 2,84 m og 160 takker rundt kanten. En halv unse Krugerrand har en vekt på 16,965 g, en diameter på 27,07 mm, en tykkelse på 2,215 mm og 185 takker. En kvart unse Krugerrand har en vekt på 8,482 g, en diameter på 22,06 mm, en tykkelse på 1,888 mm og 150 takker. Og til slutt, en 1/10 unse Krugerrand har en vekt på 3,393 g, en diameter på 16,55 mm, en tykkelse på 1,35 mm og 115 takker.

For å gjennomføre disse testene vil du ha en finkornet linjal som har millimetermarkering pluss en nøyaktig vekt som kan veie i gram. Som en erstatning er det også en veldig nyttig gadget kjent som Fisch Tester som kan teste alle disse tingene for deg. Den leveres med en myntformet fordypning som brukes til å sjekke formen, en spalte for å sjekke en mynts tykkelse og diameter, og et støttepunkt for å kontrollere en mynts vekt. Fisch Tester vil spare deg for tid og krefter og kan gjøre det mye lettere for deg å oppdage en falsk. Samtidig bør du være forsiktig med å kjøpe en Fisch-tester på eBay, fordi det i en ironi har vært noen rapporter om imiterte Fisch-testere som tilbys der. For sikkerhets skyld kan det være lurt å kjøpe direkte fra Fisch.

Bevæpnet med denne nye kunnskapen bør du nå ha muligheten til å oppdage en falsk Krugerrand på egen hånd. Lykke til med dine eventyr på gullmarkedet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *