Maria Theresa Thaler og de tradisjonelle jemenske sølvjuvelene

Av | mars 3, 2023

Den viktigste: Maria Theresia Thaler eller Levante Thaler. Navnet har sin opprinnelse i Maria Theresia, dronning av Böhmen og Ungarn, erkehertuginne av Østerrike, som regjerte fra 1740 til 1780.

Den første mynten ble preget i 1741 og det var mange versjoner av den. Men det var ikke før, etter Maria Theresias insistering, denne ene mynten ble preget med den høyeste standarden for design, og med en streng regulering av mengden sølv som skulle inneholde.

I 1753 signerte keiserinnen og nederlenderne av Bayern en myntkonvensjon, som definerte vekten og innholdet av sølv for alle Maria Theresia-myntene som ble slått i Østerrike og Bayern. Det var 28 gram, med 85 % sølvrenhet og måler 42 mm i diameter. Etter keiserinnens død i 1780 tillot sønnen Joseph II den østerrikske mynten å fortsette å slå valutaen med den frosne datoen 1780.

Mer enn tretti millioner Maria Theresia Thalers ble truffet og distribuert gjennom forskjellige europeiske havner mot Østen, Egypt og Rødehavet. Spredningen kom til Kina, India og ble brukt i Afrika som offisiell valuta frem til andre verdenskrig. Maria Theresa Thaler kom til å dekke en svært viktig nisje innen handel. Europa trengte eksotiske produkter som kaffe, tyggegummi, krydder, parfymeoljer, og Arabia trengte sølvet til handelen, de tradisjonelle smykkene og medgiftene.

Med fremveksten av kaffehandelen på 1800-tallet hadde den arabiske halvøy Maria Theresa Thaler-myntene tilgjengelig i store mengder. Bare ti år etter at de ble slått i Wien, kom disse myntene til kaffeforhandlerne i havnen i Mocha i Jemen, som solgte kaffen sin til Østerrike. Etterspørselen etter kaffe økte i Europa, og Maria Theresa Thalers ble byttet ut med kaffedyrking i høylandet i Jemen.

På 1900-tallet sirkulerte mer enn to hundre millioner MTT i Jemen og Etiopia. Snart begynte andre byer å ramme det som Bombay, London, Wien, Roma.

Her har vi opprinnelsen til sølvet til de tradisjonelle jemenittiske smykkene. Vi kan finne selve mynten i forskjellige deler av tradisjonelle jemenittiske smykker. Den ble brukt som en amulett, preget med edelstener, og dekorert med klokker og kjeder. En av grunnene er skjønnheten til Maria Theresa Thaler, dens design og dens fine prestasjon. På kort tid fikk den berømmelse som en av de vakreste valutaene i verden.

Det høye og pålitelige innholdet av sølv, så vel som deres estetikk, spilte en svært viktig rolle i deres verdensomspennende berømmelse. Juvelene som inneholder Thaler, pleide å gi status til bæreren, ved bildet av keiserinnen som ved dets lysstyrke. Det ble brukt til å si at lysstyrken tiltrekker djevelen og holder den langt fra personen som bærer den.

Denne fascinerende og vakre mynten med så mye historie kan fortsatt finnes hos noen jemenittiske gullsmeder i Sana’a, og også som hoveddelen av et tradisjonelt jemenittisk halskjede.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *