mest verdifulle norske mynter

Av | april 14, 2023

Norge har en spennende mynthistorie som går tilbake i tid til Vikingtiden. Myntene som ble produsert i løpet av denne perioden ble til å begynne med kjent som «brakteater», karakterisert av en rillet kant og ofte dekorert med avbildninger av dyreskulpturer eller runer. Fra den tiden og opp til i dag, har det blitt laget en rekke norske mynter, noen av dem ekstremt sjeldne og verdifulle.

Den mest verdifulle norske mynten som noensinne har blitt solgt er en gullkrone fra 1700-tallet. Mynten ble utgitt i 1695 og har en verdi på hele 20 dukater. På forsiden av kronen er et portrett av kong Christian V, mens baksiden viser en ørn omgitt av en krans av laurbærblad.

En annen sjelden og verdifull norsk mynt er en sølvmedalje fra 1818, utstedt under kroningen av kong Carl Johan i Trondheim. Det er antatt at det bare ble produsert mellom 7 og 16 av disse medaljene, og bare tre eksemplarer er kjent for å eksistere i dag. En av disse ble auksjonert av det norske mynthuset i 2010 for hele 900 000 kroner.

En annen svært ettertraktet Norsk mynt er «skillingmynten» fra 1814. Skillingmynten ble produsert i anledning grunnleggelsen av det norske regjeringsapparatet og inneholder en rekke symboler som representerer uavhengighet og frihet. Disse ble produsert i tre forskjellige varianter: en med en rett hårkant, en med en skrå hårkant og en med erlig bokstav ved siden av portrettet av vårt første nasjonalhelt. Myntene har blitt auksjonert for så mye som 300 000 kroner, og er fortsatt svært ettertraktet av samlere over hele verden.

Den norske mynten som er mest kjent og elsket av folk flest er trolig 1-kronen med motivet av en laks. Mynten ble introdusert i 1970 og har blitt produsert i store antall siden da. Til tross for at den ikke er spesielt sjelden, kan den være både verdsatt og ønsket som en gave til utlandet på grunn av det utrolig vakre mønstret på baksiden.

I tillegg til disse, finnes det årlig spesialutgivelser av mynter for ulike hendelser som OL og jubileer, og disse kan også ha verdi for samlere.

I sum, norsk mynthistorie er fylt med eksempler på enestående og sjeldne mynter. Noen av disse har gått på auksjon for millioner av kroner, og vil fortsette å være høyt skattet blant samlere og mynthistorikere til evig tid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *