mynt laos

Av | juni 5, 2023

Mynter er en viktig del av enhver kultur, og det samme gjelder for Laos. Lao kultur er rik og mangfoldig og har en lang historie, og myntene som blir brukt her er intet unntak når det kommer til det å vise fram landets stolte samfunn og kultur.

Historien bak Lao-mynter:

Lao-mynter kan spores tilbake til det 14. århundre, da kong Fa Ngum grunnla Lao-riket som et forent imperium. De første myntenes form var enkle plateformer, hovedsakelig produsert av kobberlegeringer.

I tiden som fulgte, fortsatte Laos å bruke forskjellige typer for mynter, fra sølv og gull til messingtall. Hver mynt fortalte sin egen historie, og det er derfor mange pedagogiske historier som kan hentes fra myntene i Laos.

De mest kjente myntene i Laos:

Det er flere typer mynter som brukes i Laos, men de mest kjente inkluderer:

1. Duangmynter (tittelmynter)

Dette navnet brukes for tittelsølvet som ble laget under Luang Prabang-monarkiet, som inkluderte både kongelige og adelstitler.

2. Att-sala-mynter

Denne typen mynter ble produsert fra det 16. til det tidlige 19. århundre, og hadde som formål å være et betalingsmiddel for kirken.

3. Matu-tarock-mynter

Dette var egenproduksjonen av Kaxakkarat-monarkiet i den tidlige perioden av 1700-tallet, og var utstyrt med et utskåret design som viser den laotiske bøndens liv.

Funksjonen til Lao-mynter:

Mynter i Laos ble brukt som betalingsmiddel i lang tid, både i nesten alle sektorer av økonomien og i form av offisielle kongelige gaver. Laos har også eksportert mynter til Burma, Siam, Kina og Vietnam, og det er en indikator på at Laotians verdsatt sine mynter som et eksempel på kultur og identitet.

I dag er det dog mindre behov for fysiske mynter, ettersom bruken av digitale transaksjoner og betalingsapper har økt. Likevel er det fortsatt en interesse fra samlersamfunnet, og mynter fra Laos kan være verdt å kjøpe for spesielt interesserte.

I sum kan vi konkludere med at mynter spiller en viktig rolle i Laos kultur og historie. Å lære om Laotian-mynter er derfor ikke bare spennende, men også viktig for å forstå landets økonomiske og kulturelle arv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *