mynte stiklinger

Av | juli 19, 2023

Mynte stiklinger er en fin måte å formere mynteplanter på. Ved å ta stiklinger kan man lage flere planter fra en eksisterende mynteplante, og få glede av den deilige duften og smaken av mynte i hagen eller på kjøkkenet.

For å ta stiklinger av mynte trenger man en sunn og frisk mynteplante. Du kan velge å ta stiklinger fra en allerede etablert plante, eller kjøpe en mynteplante på planteskolen. Det er viktig å velge en plante som ser sunn og frisk ut, uten tegn til sykdom eller skade.

Når du har funnet den riktige planten, kan du begynne å ta stiklingene. Du trenger en skarp kniv eller beskjæringssaks for å klippe av en del av planten. Velg en stilk som er ca. 10-15 cm lang, og klipp den av like over et sett med blader. Det er viktig å huske å klippe stiklingen på en skrå, slik at vannet kan renne bort og stiklingen kan ta opp vann lettere.

Fjern de nedre bladene på stiklingen, slik at du får en ren stilk. Dette forhindrer at stiklingen råtner i jorden, og hjelper den med å utvikle røtter. Du kan også velge å dyppe enden av stiklingen i et rotningshormon, som kan hjelpe til med å stimulere røttedannelsen.

Etter å ha klippet stiklingene og fjernet de nedre bladene, er det neste trinnet å plante dem i jorden. Mynte trives i en fuktig og godt drenert jord, så sørg for å plante stiklingene i en blomsterpotte med god drenering. Du kan bruke vanlig pottejord, eller blande jord med kokosnøttfiber eller perlite for bedre drenering.

Sett stiklingene i jorden, og fyll på med jord rundt dem. Vann godt, slik at jorden blir jevnt fuktig. Du kan dekke potten med en plastpose eller et lokk for å skape et fuktighetsnivå som bidrar til at stiklingen får røtter.

Stiklingene bør holdes i en fuktig og varm atmosfære for å oppmuntre til røttedannelse. Sørg for å holde jorden fuktig, men unngå overvanning som kan føre til råtning. Stiklingene bør være i stand til å danne røtter i løpet av 2-3 uker.

Etter at stiklingene har dannet røtter, kan de plantes utendørs. Mynte trives i både sol og lett skygge, så finn en passende plass i hagen hvor den kan få nok lys. Vær oppmerksom på at mynte er en invasiv plante, så det kan være lurt å plante den i en potte eller bruke et planskild for å hindre spredning.

Mynte er en flott plante å ha i hagen eller på balkongen. Den er lett å dyrke, og kan brukes i matlaging, te eller for å gi en forfriskende duft. Ved å ta stiklinger av mynte kan man enkelt formere og utvide sitt eget myntebestand, og ha glede av denne allsidige planten i lang tid framover.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *