Myntene til den mystiske profeten Elia

Av | mars 1, 2023

Kanskje ingen annen figur er så innebygd i vestlig religiøs tro og lore som denne ensomme skikkelsen. Profeten Elia opptrer fremtredende i den hebraiske bibelen, Det nye testamente, Talmud, Mishnah og Koranen. Historier om Elia vises i Manual of Discipline in the Dead Sea Scrolls. Omfattet i flere jødiske tradisjoner, forutsier Malakias bok Elias gjenkomst før Messias gjenkomst. Elia regnes som en profetshelgen og anerkjent på liturgiske kalendere til den lutherske kirken, bysantinske østkatolske kirker, romersk-katolske kirke, den katolske karmelittordenen og den østlige ortodokse kirke.

Han dukker opp i Lære og pakter-seksjonen i Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige. Baha’i-troen anerkjenner Elias som en mindre profet, men en forløper til Bab, troens grunnlegger. Slaviske stammer i Øst-Europa forutsa en stormens Gud, Elijah the Thunderer som kjørte en vogn og ledet regn og snø. Til og med raelister, som tror på utenomjordisk liv som kilden til religion, anerkjenner Elias blant sine profeter på jorden.

Til tross for hans nesten universelle utseende i vestlig religion, er Elijah en karakter innhyllet i mystikk. Han dukker opp i Det gamle testamente som en profet fra det niende århundre f.Kr. Til tross for den bibelske tradisjonen med å identifisere slekten til store bibelske karakterer, dukker profeten Elia opp på scenen uten informasjon om hans familiebakgrunn. Han blir referert til som en «Tishbite», eller i tidene på dagen, «en som kommer fra byen Tishbe.» Imidlertid er det ingen poster, og heller ingen referanse til en by eller landsby kalt Tishbe eller Tish. For ytterligere å skjule bakgrunnen hans, ble mesteparten av tiden hans på jorden tilbrakt i isolasjon og vandret rundt i ørkenen.

I forskjellige versjoner av sin tilværelse på jorden var han i stand til å utføre mirakler; å snakke direkte med Gud, reise mennesker opp fra de døde, produsere rikelige måltider av brødrester, regne ild fra himmelen, gjøre slutt på hungersnød og stige opp til himmelen. Merkelig nok er han også en av bare to mennesker i Bibelen som forlot jorden uten å dø. Elias ble registrert for å ha kommet inn i himmelen i en virvelvind, ridende på en vogn og hester i brann. I kristen lære dukket Elia opp igjen på Forklaringsfjellet sammen med Moses mens de diskuterte Jesu nærme død.

Det er også et religiøst kontroversielt konsept kjent som «Åpenbaringen av Elia.» Forskere er uenige om den sanne betydningen. Noen mener at det er konseptet at Elias vil komme tilbake før Messias som forutsagt i Malakias bok. Andre mener det betyr at Elias dukker opp igjen før hendelsene som er forutsagt i Åpenbaringsboken. Noen tror at gjennom bønn kan de nå en mystisk tilstand og Elias vil vise seg for dem, derav åpenbaringen av Elias.

Gjennom hele sin tid på jorden brukte Elijah mynter som symboler for å gjenkjenne passende oppførsel og som en belønning for positive interaksjoner. Elijahs mynter hadde magiske krefter for bæreren og hadde livsforandrende evner.

I en historie møter Elijah to brødre, den ene er rik og den andre er ganske fattig. Den velstående broren irettesetter Elia, mens den fattige broren tar Elias inn og gir ham mat og husly. Elias gir den fattige mannen flere mynter og ber ham telle dem. Han begynner å telle og telle og telle. Myntene formerer seg og mannen blir mirakuløst rik. Mannen ble belønnet for sin vennlighet mot en fremmed.

I en annen historie gir Elijah to mynter til en mann, og han blir også rik utover drømmene sine. Flere måneder senere kommer Elijah tilbake og tar tilbake de to myntene, noe som igjen fører til at mannen mister all formuen. Grunnen til at Elijah tok tilbake myntene var at mannen ikke ga veldedighet til tross for den store rikdommen han hadde samlet. I en tredje historie spør Elijah en ung mann om han heller vil ha penger, visdom eller en vakker kone. Den unge mannen velger rikdom og Elia gir ham en mynt, som mannen gjør om til en stor formue. De tre valgene ble gitt til mannen fordi han hadde tatt vare på farens hage og gjort den mer velstående. Siden han hadde gitt av sin tid og energi for å forbedre sin fars virksomhet, belønnet Elia sønnen.

Alle Elias «mynt»-historier har et felles tema. Det ble gitt en mynt som resulterte i hell eller suksess. Å gi mynten i hvert enkelt tilfelle var i seg selv en vennlighetshandling og belønnede vennlighetshandlinger av hver mottaker. Dermed fremkaller vennlighet og viser «gi for å få»-filosofien. Mynten kommer imidlertid med forpliktelser. Hvis man ikke oppfører seg som Elias ønsket, kan lykken viskes vekk sammen med mynten.

Selv om myntene i stor grad kan ha vært symbolske, representerte de både en gave fra Elia og et løfte fra mottakeren. Kanskje betydningen av Elias mynt var så enkel som «hver gave bærer et løfte.» Hvis mottakeren ikke oppfyller løftet, blir gaven miskreditert. Løftet kan være å betale godheten videre eller gi til andre som fortjener. Husk at neste gang du er så heldig å få en gave, har du også et løfte å holde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *