norges dyreste mynt

Av | juli 22, 2023

I flotte gullfarger og med et imponerende design, er Norges dyreste mynt et ettertraktet samleobjekt for myntentusiaster over hele verden. Denne spesielle mynten, kjent som «Store Gullmedalje», har en betydelig historisk verdi som reflekterer Norges rike kultur og økonomiske styrke.

«Store Gullmedalje» ble utgitt av Norges Bank i 1906 i anledning kong Haakon VIIs kroning. Denne mynten ble produsert i gull og veier hele 920 gram. Med en diameter på 61 mm og en tykkelse på 4,7 mm, er den tydelig større og tyngre enn de fleste vanlige mynter.

Myntens design er et mesterverk i seg selv. På forsiden finner vi et portrett av kong Haakon VII, omgitt av innskriften «Haakon VII Norges Konge.» På baksiden prydes mynten av en scene fra Olav den helliges død, omgitt av inskripsjonen «Det Norske Mynthuset 1906.»

Denne spesielle mynten er ikke bare verdifull på grunn av sin størrelse og vekt, men også på grunn av sin sjeldenhet. Bare 30 eksemplarer ble noensinne produsert. Dette gjør det til en svært etterspurt mynt, både blant samlere og investorer.

Som forventet er prisen på Norges dyreste mynt svimlende. På auksjoner har den blitt solgt for opptil flere millioner norske kroner. Faktisk satte en av disse myntene norgesrekord i 2011 da den ble solgt for utrolige 4,8 millioner kroner. Prisen påvirkes av flere faktorer, inkludert myntens tilstand, sjeldenhet og etterspørsel.

Det er verdt å merke seg at «Store Gullmedalje» ikke er den eneste verdifulle mynten i Norge. Landet har en rik og variert mynttradisjon som inkluderer flere andre sjeldne og kostbare mynter. Blant disse er «Krone av gull 1878» og «Krone 1925», som begge er kjent for sin historiske betydning og høye etterspørsel blant samlere.

For mange er samling av sjeldne mynter en lidenskap og en måte å bevare historie og kultur på. Norges dyreste mynt er et perfekt eksempel på dette, ettersom den bærer med seg Norges stolte arv og symboliserer landets rikdom og økonomiske stabilitet.

Samling av sjeldne mynter kan være en spennende og lønnsom hobby. Hvis du er interessert i å starte en samling, er det viktig å gjøre grundig research og få kunnskap om verdien og autentisiteten til hver mynt. Det kan også være lurt å konsultere med erfarne samlere eller eksperter for å sikre at du tar de rette valgene når det gjelder investering og oppbevaring av verdifulle mynter.

Norges dyreste mynt er uten tvil et imponerende og verdifullt stykke Norges historie. Den gir oss et glimt av landets rike kultur og stolte tradisjoner. Samtidig minner den oss om verdien og betydningen av samleobjekter som ikke bare er vakre å se på, men også kan være gode investeringer på lang sikt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *