norges mynter 2016

Av | april 20, 2023

Norges mynter for 2016 ble preget av det norske mynthuset på Kongsberg, og i alt ble det preget tre ulike valører: 1 krone, 10 kroner og 20 kroner.

1-kronemynten fra 2016 er i likhet med tidligere utgivelser i samme valør preget i kobberbelagt stål, og viser på reversen Norges riksvåpen. På adversen ser man et portrett av kong Harald V til høyre, med årstallet «2016» og myntens pålydende til venstre.

10-kronemynten har også samme revers som tidligere utgaver i samme valør, med et motiv av en kløver. På adversen er portrettet av kong Harald V plassert over myntens pålydende til venstre, med årstallet til høyre.

20-kronemynten for 2016 har et helt nytt motiv, der man ser et relief av en ørn med spredte vinger. Ørnen er blant annet symbol for norsk natur, og motivet er hentet fra en sølvskatt funnet på gården Spangereid i Vest-Agder fra vikingtiden. På adversen finner man også her portrettet av kong Harald V og myntens pålydende til venstre.

Norges mynter er lovlig betalingsmiddel i Norge, og myntene fra 2016 kan fortsatt brukes som betalingsmidler. Mange samlere og investorer samler imidlertid på eldre og sjeldnere utgaver av norske mynter, og noen eksemplarer kan ha en svært høy verdi på auksjonsmarkedet.

For de som ønsker å starte en samling av norske mynter, kan det være lurt å undersøke årsutgivelsene fra de siste årene for å finne ut hvilke utgaver man starte med å samle på. I tillegg kan en interesse for mynter være en spennende måte å lære mer om norsk historie og kultur på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *