
De senaste åren har det varit mycket diskussion om att byta ut de svenska mynten då många anser att de har varit i bruk för länge och inte längre är praktiska. Till exempel är det svårt att skilja på en femkrona och en tioöring eller att veta vad som är en enkrona och en tvåkrona. Dessutom finns det en del problem med att mynten är tunga och svåra att bära med sig.
För att ta itu med dessa frågor har Riksbanken utvecklat nya mynt. De ska vara enklare att använda och skilja från varandra. De nya mynten har också en modernare design och är tillverkade med hållbara material.
De nya mynten är resultatet av en design tävling som hölls i 2016. Varje mynt representerar en del av Sveriges historia, kultur och tradition. Förutom deras symboliska betydelse har mynten också namn gett efter olika teman. Femkronan kallas «Kronan», tvåkronan «Myntbruket», enkronan «Riksdaler», och femtiöringen «Älgen».
Förutom de nya mynten som redan lanserats planeras det också att släppa en helt ny femtioöring. Den nya modellen kommer att vara gjord i en metallblandning med en mindre diameter än den nuvarande femtiöringen och förses med en kanttext.
Övergången från gamla till nya mynt kommer att vara gradvis. Under 2021 kommer de gamla mynten att finnas kvar i omlopp, men de nya mynten kommer också att börja dyka upp. Det är viktigt att notera att de gamla mynten fortfarande kommer att vara giltiga och kunna användas tills Riksbanken meddelar annat.
Sammanfattningsvis är nya svenska mynt välkomna av många eftersom de är mer lättbegripliga och moderna. Även om övergången från gamla till nya mynt kommer att ta tid, lovar de nya mynten att ge en förbättrad användarupplevelse och samtidigt hylla Sveriges kulturarv.