skatt krypto norge

Av | mai 6, 2023

Kryptovaluta har blitt stadig mer populært i Norge de siste årene, og det samme gjelder skattleggingen av denne digitale valutaen. Mange som investerer i bitcoin og andre kryptovalutaer lurer på hvordan de skal rapportere inntekter og betale skatt på disse investeringene. I denne artikkelen skal vi se nærmere på skattlegging av kryptovalutaer i Norge.

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er en digital valuta som bruker kryptografi for å beskytte og verifisere transaksjoner, samt for å kontrollere utstedelsen av nye enheter av valutaen. Bitcoin er den mest kjente kryptovalutaen, men det finnes mange andre, som Ethereum, Litecoin og Ripple.

Skatteloven og kryptovaluta

I henhold til skatteloven skal alle inntekter i form av kryptovaluta behandles som vanlige inntekter, og dermed er de skattepliktige. Dette betyr at enhver gevinst du gjør i handel med kryptovaluta, eller hvis du mottar kryptovaluta som betaling for tjenester du yter, faller under skatteplikt.

Det er viktig å påpeke at selv om kryptovaluta ikke er en offisiell valuta i Norge, anses den likevel som penger i skattesammenheng.

Selvangivelse av kryptovaluta

For å rapportere inntekter fra kryptovaluta i selvangivelsen, må du først beregne gevinsten eller tapet på investeringene dine. Dette kan gjøres ved å trekke inngangskostnaden fra salgssummen.

Når du har beregnet gevinsten eller tapet, skal denne summen rapporteres i post 3.1.7. i selvangivelsen (RF-1159), og i henhold til de vanlige reglene om skatt på kapitalinntekt, vil du bli belastet med skatt på gevinsten.

For personer som handler med kryptovaluta som en del av sitt yrke, vil inntektene fra dette regnes som en slags næringsinntekt. I dette tilfellet må du rapportere inntektene fra kryptovaluta som næringsinntekt i post 4.8.1. i selvangivelsen, og følge reglene for næringsinntekt og skatt.

Oppsummering

I Norge er skattleggingen av kryptovaluta behandlet på samme måte som alle andre inntekter, og selv om kryptovaluta ikke er anerkjent som en valuta, regnes den som penger i skattesammenheng.

Som med alle andre investeringer er det viktig å holde oversikt over inntekter og utgifter med kryptovaluta, og å rapportere alle inntekter og utgifter i selvangivelsen. Hvis du er usikker på hva som kreves av deg som investor i kryptovaluta, kan du kontakte Skatteetaten for å få råd og veiledning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *