
Sverige har en rik historia av valuta, och svenska mynt har varit en viktig del av den nationella ekonomin sedan urminnes tider. Från vikingatiden, genom medeltiden och fram till modern tid har det svenska myntsystemet utvecklats och förändrats, och genom alla dessa förändringar har silver varit en av de mest använda metallerna för myntproduktion.
Från vikingatiden fram till 1600-talet användes en mix av silver- och kopparmynt med olika värden och storlekar. Under Gustav Vasas regeringstid i början av 1500-talet präglades exempelvis en hel del olika silvermynt med varierande värde, såsom öresmynt, trettiobitsmynt, riksdaler och sju–och–en–halv–dalermynt. Mynten förlorade sedan i värde under 1600-talet och 1718 infördes därför en ny valutaordning med det så kallade kopparmyntsystemet där kopparmynt med fast värde blev huvudmynten.
Men trots detta fick silver en fortsatt roll i det svenska myntskalet och parallellt med kopparmynten fortsatte präglingen av silvermynt med högre valörer, som på 1700-talet var den högst valörade tricentern eller trehundredalarbankosen. Andra populära silvermynt från denna tid är 32 eller 24 skillingmynt. Silvermynten präglades sedan fram fot inga förändringar fram tills 1855, då Sveriges Riksbank grundades.
Under slutet av 1800-talet genomgick det svenska myntsystemet nya förändringar, och silvermynten började ersättas av mynt präglade i nickel eller andra metaller. Det berodde på att priset på silver hade stigit kraftigt jämfört med värdet på de mynt som präglades. Därmed blev det billigare att producera och använda mynt av nickel eller kopparnickellegering. Ändå präglades det svenska silvermyntet «riksdaler» fram till 1927, då det ersattes av en ny silverfri krona som har varit Sveriges officiella valuta sedan dess.
Svenska mynt av silver är idag en edition sedan länge, men de har en symbolisk och historiskt viktig plats i svenska samhället. De påminner oss om landets rika historia och långa tradition på valutaområdet, och de är populära samlarobjekt. Många mynt handlas idag på auktioner och samlarmässor för höga summor, särskilt de mer sällsynta mynten från perioden innan 1700-talet.
Samtidigt är svenska mynt av silver fortfarande de mest förekommande svenska mynt på globala auktionsmarknader. Deras ovanliga ädelmetallinnehåll och historiska värde gör dem eftertraktade samlarobjekt och sedlar. Så om du är en myntsamlare eller intresserad av Sveriges rika mynthistoria, kan det vara värt att undersöka möjligheten att bygga en samling av svenska silvermynt.