svenske mynter

Av | april 21, 2023

Sverige er et av de få landene som har beholdt krone som valuta. Dette har gjort at myntene har en viktig rolle i samfunnet og i folks hverdag. Men hva er historien bak svenske mynter?

Svenske mynter har blitt preget siden 1000-tallet. De første myntene var laget av sølv og var inspirert av den tyske og danske valutaen. På 1600-tallet ble Sverige en av de ledende europeiske stormaktene og myntene ble preget i større mengder. På denne tiden var myntene laget av kobber eller messing og hadde ofte portretter av kongelige på forsiden.

I 1855 ble den svenske kroneen innført og i 1873 ble gullstandarden innført, noe som gjorde at regjeringen kunne garantere at myntene var av ekte gull. I 1902 ble Sverige derimot med i den såkalte latinmyntunionen, en avtale mellom flere europeiske land som skulle sikre en felles valutaverdi. Svenske mynter ble nå preget i samme størrelse og med samme verdi som andre land som var med i unionen.

Under andre verdenskrig ble Sverige usikre på verdien av sin valuta og myntenheten ble ikke lenger garantert av verdiene i gull. I 1955 ble Sverige med i den såkalte Bretton Woods-avtalen, som gav landet mulighet til å bytte inn utenlandsk valuta mot dollar, som igjen kunne byttes inn mot gull i USA.

I dag er svensk valuta en av verdens mest stabile, og svenske mynter er fortsatt en del av hverdagen. De fleste svensker bruker fortsatt mynter til småkjøp, alt fra kaffe og smågodt til t-banebilletter og parkeringsautomater.

Svenske mynter preges i dag i ulike metaller og størrelser. Den minste mynten er en tiøring laget av kobberbelegg stål, mens den største mynten er en tjugokronorsmynt i forgylt kobbernikkel. På forsiden av myntene finner man ofte portretter av kongelige, mens designet på baksiden avhenger av myntens verdi og når den ble preget.

Selv om mange land nå går over til kontantløs betaling, gjelder ikke dette i like stor grad i Sverige, hvor myntene fortsatt har en viktig rolle i samfunnet. Det er derfor interessant å se hvordan svenske mynter har utviklet seg fra første gang de ble preget på 1000-tallet, og fortsatt er en del av hverdagen til mange.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *