verdifulle svenske mynter

Av | mai 16, 2023

Det finnes mange verdifulle svenske mynter som har en helt spesiell historisk betydning. Fra de eldste myntene fra vikingtiden til de nyere pengene fra Sverige sent på 1900-tallet har mange av disse myntene blitt samlet og verdsatt over tid. I denne artikkelen vil vi se nærmere på noen av de mest verdifulle svenske myntene.

Den eldste svenske mynten som fortsatt er i sirkulasjon, er den såkalte Eriksgata, som er fra rundt år 995. Denne mynten ble utgitt av kong Olof Skötkonung, og var den første svenske mynten som ble laget. Eriksgata var en sølvmynt, og på forsiden av mynten var det et bilde av kongens ansikt, mens baksiden av mynten viste en rytter.

En annen svært verdifull svensk mynt er Johan III’s guldkrone fra 1575. Denne mynten ble utgitt av kong Johan III og var Sveriges første gullmynt. På forsiden av mynten er det et bilde av kongen og dronningen sammen, mens baksiden viser den svenske løven og et emblem som inkluderer tre ruter på en rød bakgrunn. Det finnes i dag bare noen få eksemplarer av denne mynten, og hver av dem har en svært høy verdi.

En annen verdifull svensk mynt er den såkalte Carolus XI daleren fra 1681. Denne mynten ble utgitt av kong Karl XI og var en stor sølvmynt med et bilde av kongen på forsiden og den svenske løven på baksiden. Selv om det ble utgitt mange av disse myntene i sin tid, er det svært få av dem som overlever i dag.

En annen verdifull svensk mynt er 5 kronors gullmynten fra 1882. Denne mynten ble utgitt for å markere kroningsjubileet til kong Oscar II, og ble utgitt i begrenset opplag. På forsiden av mynten er det et bilde av kongen, mens baksiden viser et emblem med tre ruter, som er et symbol for Sverige.

Til slutt er det verdt å nevne 20 kronors gullmynten fra 1906. Denne mynten ble utgitt for å feire jubileet av unionen mellom Norge og Sverige, og hadde en design som inkluderte et bilde av kong Haakon VII og kong Gustav V sammen. Dette var den første mynten som ble utgitt av det svenske myntverket som hadde en verdi på 20 kronor, og den hadde en begrenset utgave på bare noen få tusen eksemplarer.

Sammenfattende kan vi si at det finnes mange verdifulle svenske mynter som er ettertraktet av samlere og investorer over hele verden. Fra de aller første myntene fra vikingtiden til de nyere kostbare pengene fra Sverige sent på 1900-tallet, kan de alle ha en spesiell historisk og kulturell betydning. Å samle på svenske mynter kan være en spennende hobby og en måte å få en følelse av Sveriges rike numismatiske historie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *