vilka mynt gäller i sverige

Av | mai 27, 2023

Sverige har sedan 1873 haft en enhetsvaluta, vilket betyder att det bara finns en officiell valuta i landet. Den svenska valutan heter krona, förkortat SEK, och den används dagligen av alla svenskar för att betala för varor och tjänster. Men vilka mynt gäller egentligen i Sverige?

I Sverige finns det fem olika mynt som gäller som betalningsmedel. Dessa mynt är 1 krona, 5 kronor, 10 kronor och 50 öre. Sedan 2010 är det dock inte längre tillåtet att sälja varor eller tjänster för 50 öre i butikerna, men myntet behövs fortfarande i vissa sammanhang, till exempel när man betalar parkeringsautomater eller torgstånd.

Förutom de fem mynten finns det även svenska sedlar. Dessa är 20 kronor, 50 kronor, 100 kronor, 200 kronor, 500 kronor och 1000 kronor. Sedlarna utgör en större del av handeln, och har därför en högre valör än mynten. De svenska sedlarna är designade med olika färger för att underlätta för personer med färgblindhet att särskilja dem från varandra.

När det kommer till utländska mynt så är det inte säkert att de gäller som betalningsmedel i Sverige. Detta beror på vilka avtal och avsiktsförklaringar som Sverige har med det aktuella landet. Det är alltid bäst att kolla med sin bank eller växlingskontor om man har utländska mynt som man vill växla in.

Det är viktigt att notera att äldre svenska mynten och sedlarna inte längre är giltiga som betalningsmedel. Detta gäller till exempel 1-, 2- och 5-kronorssedlar, samt 10-öresmynt och 25-öresmynt. Dessa mynt och sedlar är numera en del av Sveriges numismatiska kultur och fungerar som samlarobjekt.

I Sverige är det också möjligt att betala med kreditkort eller andra elektroniska betalningsmetoder. De flesta butiker och restauranger accepterar betalning med kort, och det är även vanligt att betala med mobiltelefon via appar som Swish eller MobilePay.

Sammanfattningsvis gäller det att ha uppfattningen om vilka svenska mynt och sedlar som gäller som betalningsmedel i Sverige. Det är också en bra idé att ha koll på sina utländska sedlar och mynt och att konsultera med sin bank eller ett växlingskontor om man är osäker på deras giltighet som betalningsmedel i Sverige.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *